Att konversera med och förklara saker för en sexåring

Jag upphör aldrig att förvånas över vilken klok verbal och vetgirig son vi har. Han törstar ständigt efter kunskap och det är en ren ynnest att få vara hans förälder och få ta del av hans liv.

Sedan han lärde sig prata har konversationerna varit många och aldrig accepterar han ett svar som kortar av.  Det går inte att säga ”Det bara är så”, han vill alltid veta varför och hur.  Och, som han så klokt påpekade till mig häromdagen: ”Därför är inget svar”. Och det har han så rätt i. Därför är inget svar. Det är ett sätt att komma undan. Att inte behöva svara.

Många är stunderna då mitt tålamod sätts på prov och jag hänvisar honom vidare till pappan. Att förklara saker eller vad ord betyder är inte min starka sida och jag känner ofta hur tålamodet tryter alltför fort. Det är något jag måste jobba på. Jag vill inte vara den föräldern som alltid skickar barnet vidare. Jag vill kunna förklara själv.

Jag kan ju förklara själv, jag tar bara den lättare utvägen och skickar honom vidare. Ibland säger jag att vi ska kolla upp det sen och sen blir det aldrig något sen utan det glöms bort. Jag glömmer bort det och det skäms jag för.

Jag vill inte vara den föräldern som säger sen, som sedan blir till aldrig.

Jag ska bättra mig, Julian. Jag ska sätta mig ner med dig när du har dina funderingar och svara så gott jag kan på det du vill veta.

Så länge det inte innefattar googolplex eller liknande.

Det får du ta med din far.

En kommentar på “Att konversera med och förklara saker för en sexåring

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: