Konversationer med grabbarna

Allt som oftast har jag riktigt givande konversationer med båda mina grabbar.

Häromdagen tog Elian upp huruvida han skulle få spela Battlefield 4. Vårt svar var givetvis nej, för mycket opassande för en i hans ålder. Gruvade mig under flera timmar för att ta ”bråket”, som jag tog för givet skulle uppstå, med honom. Men han accepterade vårt beslut utan problem och uttryckte sedan nåt i stil med:

”kompisarna tycker att jag ska tjata tills jag får spela, men jag vill inte att du ska säga ja på det viset”. Dessutom hade han sagt till sina vänner att ”det hjälper inte att tjata på min mamma”.

Och det har han så rätt i. Många gånger känner jag att det vore lättare att bara låta honom spela det han vill, men inom mig skulle det kännas fel och dåligt. Varje gång jag står fast vid mitt/vårt beslut känns det bra och riktigt.

Hursomhelst så förvånade Elian mig när han tog det så bra. Inget bråk, ingenting. Vi hade ett riktigt bra samtal.

Igår hade jag en annan slags konversation med Julian.

Elian och han hade en väldigt bra eftermiddag tillsammans. De mumsade på sockerkaka och kollade på en Turtlesfilm och var riktigt syskonkärleksfulla mot varandra. Men som vanligt varar det inte för evigt.

Helt plötsligt börjar Julian slå Elian med en keps. Förklaringen han hade till det var ”Jag ville att han skulle lägga den i hallen” och när jag ifrågasätter hans beteende svarar han nåt i stil med:

”Jag slår tills han gör som jag vill”

Ok, nu känns det inte bra. Vadå ”slår till han gör som du vill”?? Givetvis vet Julian att han inte får slå Elian, inte slå någon. Och att han använder det som medel för att få sin igenom sin vilja känns så jobbigt.

Vidare uttryckte han att ibland gör man tvärtom. Han menar helt enkelt att han vet att det är fel, men han gör det ändå och han vet inte varför.

Mitt i hela denna incident blev jag så stolt över honom. Han försökte faktiskt förklara varför och hur det kunde bli så fel.

Ser framemot fler konversationer med båda två.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: